Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
19. novembar 2014.

Knjiga

„Kad je Niče plakao“

Irvin Jalom
preporučuje

ANGELINA ČAKŠIRAN
lektorka

Ne volim da čitam bestselere, ali često me zagolica publicitet koji prati neku knjigu, pa sam tako (doduše, na veliko navaljivanje moje ženske ekipe) „uzela u razmatranje“ roman Irvina Jaloma „Kad je Niče plakao“. I, po ko zna koji put, uverila sam se da knjiga koja se sjajno prodaje može da bude frenomenalna. Rovareći po najtamnijim skrovištrima ljudske duše, Jalom nam je približio ličnost Ničea, očajnog i ranjivog genija, upoznavši nas pritom s još jednim velikanom tog doba – dr Jozefom Brojerom, psihijatrom čiji je učenik bio Sigmund Frojd.

Film

”Najbolje od mene”

Režija: Michael Hoffman
preporučuje

Sežana Matić
lektorka

Kada želim da se opustim i prepustim emocijama, biram ljubavne drame zbog kojih redovno iz bioskopa izlazim s razmazanom maskarom oko očiju. Film je snimljen po bestseleru Nikolasa Sparksa ”Najbolje od mene”, a prati život Davsona i Amande, koji su se zabavljali tokom srednje škole. Nakon dvadeset godina sreću se u rodnom gradu i... eto zapleta. U njima se ponovo rasplamsavaju ljubav i osećanja koja nikada nisu zaboravili, ali ubrzo otkrivaju da i dalje postoji ono što ih je i u mladosti razdvojilo. Vreme menja ljude, idu različitim putevima i neke stvari ostaju neizrečene, ali kad je veza duboka, ne zaboravlja se. Uvek ostaje pitanje: ”Šta bi bilo kad bi bilo? Šta bismo uradili ako bismo dobili drugu šansu?” Amandain život naizgled je savršen, ima divnu kuću, preslatkog sina i uspešnog muža, ali to je fasada na koju je navikla. Sve se menja kad sretne Davsona, staru ljubav i zbunjenog momka velikog srca, koga je izgubila pre toliko godina. Sad im se pruža nova prilika za ljubav, ali vreme im nikad nije bilo prijatelj. Ovoga puta ulog je mnogo veći... Film nema posebnu umetničku vrednost, ali ima emotivnu ako ga tako prihvatite. Naime, sigurno ćete zaorati po svojim sećanjima i emocijama. Ređaće vam se slike iz perioda bezbrižnih dana provedenih s prvom ljubavlju. Zapitaćete se: ”Šta li sada radi?” Ili: ”Kojim bi tokom išao moj život da sam ostala s tim slatkim rokerom iz trećeg dva...?” U ekspanziji društvenih mreža, prvenstveno mislim na Facebook, lako možete zadovoljiti znatiželju i pronaći onoga za kojim je vaše srce toliko tuklo. Ali možete doživeti ogromno razočarenje – umesto nasmejanog slatkog dečačkog lica možda će vam se s fotografije smeštiti proćelavi zadrigli muškarac. Probajte, rizikujete na sopstvenu odgovornost čak i da nije tako jer šta ako... U svakom slučaju, pogledajte film! Glumica Mihael Monagan (Amanda Colier) šarmantba je, lepa i talentovana, a to daje poseban kvalitet svakom filmu, pa je publika najviše pamti po ulogama u serijama kuće HBO. Glavna muška uloga pripala je Amesu Marsdenu (Davson Kol), ubedljivom, šarmantom i zavodljivom umetniku, koji ima poseban status u Holivudu, a angažovan je i u kući HBO. Dakle, spremite veliko pakovanje maramica i pravac bioskop. Garantujem vam da će vas ova ljubavna drama, poput neke vremenske mašine, provozati po skrivenom svetu emocija.

 

GRAD

Minhen

Nemačka
preporučuje

Jelena Belimarković
lektorka

Iako je kada se pomene Minhen mnogima prva asocijacija pivo i Oktobarfest, najveći festival u Nemačkoj koji se održava poslednje nedelje septembra i prve nedelje oktobra i traje punih 16 dana, ne znači da Minhen ne možete posetiti u bilo koje doba godine. Kao i da je pivo jedini razlog za boravak u glavnom gradu nemačke pokrajine Bavarske. Tu su i bavarske perece i bele kobasice, naravno! :) Ali i još mnogo toga... Elem, činjenica da treći po veličini grad u Nemačkoj, posle Berlina i Hamburga, ima savršen geografski položaj – Minhen leži na obalama reke Izar i na obroncima Alpa – već ga čini jednim od bisera Nemačke. A najznačajniji vladar iz bogate istorije grada, kome Minhen duguje današnji izgled kulturnog i boemskog centra, jeste kralj Ludvig I, koji je vladao u XIX veku – on je proširio grad i izgradio mnoge monumentalne građevine, danas prave atrakcije. Minhen je uzdigao do kulturne i duhovne prestonice Evrope u to doba. Početna tačka u vašem razgledanju mogao bi biti Karlov trg, s jednom od kapija srušenog srednjovekovnog utvrđenja, s kojeg se ulazi u pešačku šoping­zonu i jezgro starog grada. Zatim glavni trg Marienplatz, kojim dominira zgrada gradske većnice u neogotskom stilu, spomenik u čast Devici Mariji i u pozadini dva tornja crkve Frauenkirche visine 99 m. Ova crkva inače važi za jedan od simbola Minhena, a s nje je najlepši pogled na grad, a kad je vedro i na Alpe. Posetite je! Napravite pauzu u najpoznatijoj gradskoj pivnici Hofbrahaus, a uz pivo – sada bez šale! – obavezno naručite kobasice (ili kolenice) i bavarske perece. Ako imate dovoljno vremena a volite slikarstvo, popodne odvojte za bar jednu od pinakoteka – u kojima je i najznačajnija i najstarija galerija slika na svetu. Ili se jednostavno, ako vreme to dozvoljava, prošetajte Englescher Gartenom, jednim od najvećih urbanih parkova na svetu – veći je čak i od njujorškog Central parka. A ukoliko u Minhenu ostanete duže od jednog dana, obiđite i njegovu okolinu – prelepe dvorce ludog kralja Ludviga II. Linderhof, Nojšvanštajn i Herenkimze ostaviće vas bez daha!

 

CD

„Prava sreća tek dolazi“

Bend: „Odvojena stvarnost“
preporučuje

Marica Puškaš
pomoćnik urednika magazina „Top zdravlje“

Slušajući emisiju „Ispod površine“, na elektronskim talasima Beogradskog internet radija, podsetila sam se da je nekada postojao bend „Odvojena stvarnost“. Predratna diskografija im je skromna ­ „Samo za Sebe“ (1993) i „Čekam“ (1996) – ali prošle godine ponovo su se okupili i nastao je CD „Prava sreća tek dolazi“. Elem, ako ste nekada slušali „Dead Kennedys“ ili „Sisters of mercy“, onda je ova nova rukotvorina „Odvojene stvarnosti“, kao novosadska verzija tog malo „poderanog“ pank/alternativnog zvuka, skrojena po vašoj meri. Dugo su bili u ilegali, a najnoviji „projekat“ dobro su krili od mene. Međutim, u pomenutoj emisiji BIR­a, Profesor Baltazar, Manitu Mirotočivi i Zli Poručnik Nikolić pustili su dve pesme s CD­a „Prava sreća tek dolazi“ (2013), a to su: „Metak u leđa“ i „Ona kaže“. Dok je prva pesma surovi presek naše stvarnosti, koja je kliznula u slivnik, druga je psihološka analiza ženskog foliranja... koje je takođe kliznulo u slivnik... Neka vas ovo ne zbuni – pesme su sjajne! Na „ploči“ je osam jednako interesantnih pesama, a ako ste zabrinuti za svoju budućnost, nakon njenog preslušavanja shvatićete da zaista imate objektivnih razloga za to. Da ne bih otkrila previše, samo ću još reći da bi alternativni naziv albuma „Prava sreća tek dolazi“ komotno mogao da bude i „Vivisekcija trenutka sadašnjeg“. Srećno slušanje – trebaće vam, jer prava „sreća“ tek dolazi!

YouTube preporuka za slušanje

Ona kaže

Odvojena stvarnost

Arhiva