Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
23. novembar 2009.

Knjiga

preporučuje

Tatjana Marić-Ivković
glavna i odgovorna urednica "Bravacase"

"Kratka istorija traktora na ukrajinskom"

Marina Levicka

Izuzetno zanimljiv roman o dve rođene sestre Nadeždi i Veri, Ukrajinkama koje su odrasle u Engleskoj. One su godinama izbegavale jedna drugu, sve do majčine smrti, kada se u životu njihovog oca pojavila nova žena, beskrupulozna mlada Ukrajinka Valentina. Njen jedini cilj je da se domogne kuće i novca njihovog oca koji je slepo zaljubljen u nju. Dok se dve sestre svim silama trude da ukažu ocu na Valentinine prave namere i loš karakter, na svetlost dana izranjaju stare porodične tajne, a najdublje skrivena među njima jeste jedna iz rata, koja objašnjava zašto se Nadežda i Vera toliko razlikuju. Za to vreme, nesvestan događaja oko sebe, njihov otac piše svoje veliko delo - istoriju traktora. Iako se bavi ozbiljnim temama - starost, problemi useljenika i njihova borba za bolje sutra - ovo izuzetno delo obiluje humorom. Marina Levicka rođena je krajem rata u izbegličkom logoru, a njeni roditelji bili su Ukrajinci. Niz burnih događaja autorka je vešto začinila odličnim šalama napisavši snažnu društvenu satiru koja je, pre svega, veoma dirljiva, mudra i iskrena, i koja će vam držati pažnju od prve do poslednje stranice.

Film

preporučuje

Jovana Manojlović
poslovni sekretar

Coco before Chanel

režija: Anne Fontaine

Ovo je film o Gabrijel - Koko Šanel, čiji život započinje u sirotištu i koja prelazi neverovatan put - postaje legendarna modna kreatorka, paradigma moderne žene i predstavlja svevremeni simbol uspeha, slobode i stila. U filmu rediteljke An Fonten ulogu legendarne kreatorke tumači Odri Totu ("Čudesna sudbina Amelije Pulen", "Veridba je dugo trajala", "Da Vinčijev kod"), možemo da vidimo priču o životu Koko Šanel pre nego što je postala ikona sveta mode - od teškog detinjstva i mladosti preko pokušaja da bude kabaretska pevačica (kada dobija svoj nadimak - po najpoznatijem duetu o izgubljenom štenetu čije je ime Koko) do ljubavnih veza sa uticajnim muškarcima koji su joj na kraju pomogli da uđe u svet modne industrije. Sjajna priča čiju bi najnoviju ekranizaciju svakako trebalo da pogledate.

Pozorišna predstava

preporučuje

Goran Aničić
web urednik

Tužna komedija

Egon Savin

Situirana u rusko društvo toga doba, priča tretira fenomen "suvišnog čoveka" kroz sudbinu glavnog junaka Ilje Iljiča Oblomova. Kriticizam kojim su "napredni", ali ne uvek i mudri, tumači literarnih dela kao isključivo društveno i politički inspirisanih, pristupali Oblomovu, reducira impozantnu psihološku studiju likova i svojevrsnu proznu magistralu o vremenu i prilikama onog doba u Rusiji i o "društveno nekorisnom pojedincu". U ovoj oblomovljevskoj pustoši, Savin razaznaje prostor za delikatne igre, za formiranje fine dramske strukture ispunjene tenzijama različitih provenijencija: od sistema samoobmanjivanja, karakterističnog za glavnog junaka koga autor dramatizacije i reditelj predstave tretira kao potencijal za gradnju specifične, diskretne komike, preko složenih odnosa koji se uspostavljaju između Oblomova i ostalih aktera komada, pa do dramskih naboja koji proističu iz društvenog konteksta u kojem je nastao Gončarovljev roman, te vremena i konkretnog prostora kojima pripada Savinova predstava.

CD

preporučuje

Ivana Petrović
direktor marketinga "Color Media Special"

HOT & SPICEY SALSA HITS

.

Iako većina ljudi salsu povezuje sa Kubom, termin salsa prvi put se javio u Sjedinjenim Američkim Državama šezdesetih godina dvadesetog veka. Broj poštovalaca ove muzike munjevito se uvećavao, a kod nas u poslednjih deset godina salsa postaje sve popularnija. Moj predlog je, za zagrevanje u ovim hladnim danima, bilo koja kompilacija salsa muzike. Preporučujem trilogiju "HOT & SPICEY SALSA HITS". Inače, reč salsa španskog je porekla i u prevodu znači "začinjeni sos", pa će vas mix "vrućih i ljutih hitova" razmrdati, ugrejati i učiniti da se osećate odlično.

Grad

preporučuje

Jasmina Ubiparip
izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

PARIS  

FRANCUSKA

Ni nekoliko meseci u Parizu nije dovoljno da pogledate, poslušate, isprobate, omirišete... sve što ovaj grad nudi. Ali tek jedno poslepodne provedeno u šetnji Gradom svetlosti dovoljno je da osetite njegov poseban duh i tipični Xfrench lifestyleX. Naravno, neke lokacije naprosto je greh zaobići: * Ukoliko nemate mnogo vremena (ako, recimo, žurite kući da biste na vreme zaključili novi broj magazina :-)) dobra je ideja da se ukrcate u turistički autobus kojim ćete obići najveće gradske znamenitosti: Luvr i park Tiljerije, mostove na Seni, Notr Dam, Latinsku četvrt, trg Konkord i obelisk iz Luksora, Jelisejska polja, Trijumfalnu kapiju, Ajfelov toranj... Panoramska vožnja nudi mogućnost da izađete na svakoj od pomenutih destinacija, a da zatim, posle obilaska, sa istom kartom nastavite vožnju drugim autobusom. * Kada me put ponovo nanese u Pariz, sigurno neću propustiti da obiđem i Monparnas, Monmartr i baziliku Svetog srca, Versaj, groblje Per Lašez... I, naravno, da uđem u Luvr i lično se uverim u magičnu privlačnost najpoznatije Da Vinčijeve slike...

YouTube preporuka za slušanje

Goodnight Moon

Shivaree

Arhiva