Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
24. maj 2013.

Knjiga

preporučuje

Dijana Škorić
urednica magazina "Magična zona" i "Lekovito bilje"

Zlatno runo

Borislav Pekić

Ovo sedmotomno remek-delo Borislava Pekića govori o sudbini porodice Njegovan, balkanskih Cincara, pomešanih sa srpskim stanovništvom i srpskom građanskom klasom u njenom usponu u raspadanju. Oživljavajući sudbinu Njegovana, u istorijskim sunovratima i značajnim događajima od antičkih vremena, preko Sulejmana Veličanstvenog do Drugog svetskog rata, Pekić nas u ovom romanu vodi do krajnje mitske metafore, plovidbe argonauta na istok, po Zlatno runo života... Ono je, kako stoji u podnaslovu – fantazmagorija – jer se sve dešava istovremeno: i istorija i antiistorija, i porodična saga i socijalna utopija, i fantastika i realizam, i priča o Romejima, Cincarima i Srbima, i ni o kome od njih pojedinačno, i smeh i užas, i trgovina i ljubav.

Film

preporučuje

Olivera Krajnović
menadžer produkcije

VENČANJE GODINE

ROMANTIČNA KOMEDIJA

ROMANTIČNA KOMEDIJA s Amandom Sajfred Don i Eli Grifin (Robert de Niro i Dajen Kiton) već dugo su razvedeni kada su iznenada primorani da se pretvaraju da su još uvek zajedno jer – na venčanje njihovog usvojenog sina dolazi njegova vrlo konzervativna biološka majka. Grifini će uskoro shvatiti da uopšte nije lako glumiti srećan bračni par, što takođe vrlo teško pada i Donovoj devojci Beb, čiji lik tumači Suzan Sarandon. Njihova deca se usred te šarade suočavaju sa sopstvenim problemima. Lajla (Ketrin Hajgl) se bori s tajnom koju krije od svoje porodice, Džared (Toper Grejs) razmišlja o svom ljubavnom životu ili, tačnije, nepostojanju takvog, Alehandro (Ben Barns) pokušava da nadgleda sve šta se događa i da održi porodicu na okupu, uključujući i svoju buduću ženu Misi (Amanda Sajfred) koja, želeći da udovolji svojim roditeljima, pristaje da ih sveštenik (Robin Villijams) venča prema tradicionalnom katoličkom obredu. Pisac, reditelj i producent Džastin Zakam jeste kreativna snaga ove komedije. Zamislio ga je kao film u stilu evropske komedije sa suptilnim dramskim slojevima priče, koja uspeva da uhvati sve jedinstvenosti i karakteristike porodičnog života. Grifinovi su kroz ceo film, nama na zabavu i upozorenje, primorani da se suočavaju sa svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću... i istovremeno da paze da se međusobno ne poubijaju.

CD

preporučuje

Goran Aničić
web urednik

Sounds of the Universe

DEPECHE MODE

Miljenici publike širom sveta sa 33 godine staža na muzičkoj sceni u top formi su bili i u Beogradu gde su priredili pravi spektakl o kojem će se još dugo pričati. Ovi elektro-pop veterani ne samo da sa godinama ne gube stare fanove, već iznova svojim prepoznatljivim muzičkim zvukom intrigiraju neke nove generacije, što je, mora se priznati, odlika samo najvećih. 

Grad

preporučuje

Dragana Cetina
web urednica

Milano

Prošle godine provela sam odmor, tačnije medeni mesec, u Milanu, gradu čije ime asocira pre svega na šoping, fudbal i operu. Grad svetske slave manekenki i modela, velikih brendova, metropola mogućnosti, nacionalnih razlika, pojam ludila i brzine, gužve u saobraćaju... dovoljan je jedan dan u Milanu da vam oduzme dah. Milano je najrazvijeniji italijanski grad kosmopolitskog duha u kojem vredi obići crkve, ali teško je nadmašiti doživljaj i oduševljenje nakon posete milanskom Duomu, simbolu grada, smeštenom u strogom centru. Fasada Duoma neće vas ostaviti ravnodušnim. Na njoj je 3.400 skulptura, a čak su i odvodi za kišu – skulpture. Katedrala Duomo predstavlja muzej na otvorenom, veličanstveno umetničko delo, a ako odlučite da se popnete na njen vrh (fenomenalan doživljaj je popeti se pešice, ali ukoliko ste lenji, možete se poslužiti liftom), pred vama će se ukazati spektakularan pogled na celi grad. U blizini Duoma je galerija "Vitorio Emanuele", najstariji šoping-centar na svetu. Galerija je oktagonalnog oblika i povezuje trg na kojem je Duomo s trgom gde je čuvena Milanska skala. Ukoliko želite da prošetate galerijom, a možda usput i odmorite u nekom od mnogobrojnih barova, budite spremni da konobaru ostavite najmanje 10 evra za jedan kapućino, brioš (kroasan) i za rezervaciju mesta na kojem ste sedeli. Naravno, cena kapućina i brioša, tradicionalnog italijanskog doručka, razlikuje se od bara do bara, u zavisnosti od gradske zone. Izvanredna građevina poznatija kao operska kuća Skala (“La Scala”) potvrda je neprikosnovenog milanskog dizajna, estetike i umetnosti stvaranja. Sagrađena je u 18. veku i u njenoj dvorani ima mesta za 3.000 posetilaca, a raspolaže i pozorišnim muzejom. Jedan od simbola veličanstvenog Milana jeste zamak Sforcesko. Prepravljan je u više navrata, a danas je pretvoren u muzej, institut za umetnost i istoriju. Iako je poprilično udaljena od centra, vredna je posete i upečatljiva glavna železnička stanica "Centrale". Gradskog prevoza što se tiče, opcije su metro, trole, tramvaji ili autobusi. Najbrže ćete s jednog mesta na drugo stići metroom, a u Milanu funkcionišu tri podzemna čvora, crveni, zeleni i žuti. Pored toga, mnogi stanovnici Milana koriste skuter ili bicikl kao osnovno prevozno sredstvo. Dovoljno je da kažem da je moja ocena za ovaj grad čista desetka i da ćemo uskoro ponovo pakovati kofere za Milano!

YouTube preporuka za slušanje

Sounds of the Universe

Depeche Mode

Arhiva