Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
25. mart 2014.

Knjiga

Divergentni

Veronika Rot, Laguna, 2013.
preporučuje

Aleksandra Dudvarski
novinar - urednik

”Divergentni” je prvi roman autorke Veronike Rot i istovremeno prvi deo istoimene trilogije. Radnja je smeštena u dalekoj budućnosti, a grad Čikago podeljen je na pet odvojenih frakcija, koje zapravo predstavljaju određene ljudske vrline: Nesebični, Neustrašivi, Učeni, Miroljubivi i Čestiti. Na ”Dan odabira” svi šenaestogodišnjaci u gradu polažu test sklonosti, kojim se određuje kojoj frakciji pripadaju, a nakon testa oni ipak mogu sami da odluče da li će prihvatiti ono što im je testiranje sugerisalo ili će ostati u frakciji u kojoj su rođeni. Glavni lik, devojka Beatris Prajor, rođena je u porodici Nesebičnih, ali nikada se nije osećala kao da tamo pripada. Posle testa sklonosti rezultati su pokazali Beatrisine sklonosti prema trima frakcijama: Nesebičnima, Učenima i Neustrašivimna. Tada o sebi saznaje istinu koja može da je dovede u veliku opasnost. Na ”Dan odabira” Beatris bira Neustrašive, tamo upoznaje momka pod imenom Četiri i time započinje uzbudljiva priča o prijateljstvu, prvoj ljubavi i borbi za goli opstanak. Sve tri knjige prepune su neverovatnih obrta, a kako se klupko odmotava, saznajemo pravu istinu o podeli na frakcije i ko zapravo stoji iza svega toga, kao i šta je bio krajnji i jedini cilj ovog eksperimenta. Ciljna grupa ovog romana jesu mladi, ali namenjen je svakome ko želi da zaviri u svet u kojem je sve neizvesno do samog kraja i gde niko nije siguran. Kraj poslednjeg dela knjige ”Odani” svakako vas neće ostaviti ravnodušnim. Budući da je roman za kratko vreme postao bestseler, uskoro se očekuje i emitovanje prvog dela filma pod nazivom ”Divergentni”. Svakako prvo preporučujem da pročitate knjigu, a biće zanimljivo videti i kako su scenaristi i režiseri ovu priču pretočili na veliko platno.

Film

Ona

Režiser: Spajk Džonz (Spike Jonze)
preporučuje

Nikolina Sivački
grafički dizajner

Smešten u futurističkom, ali ne neprepoznatljivom Los Anđelesu (povremeno pejzažno ukrštenim sa Šangajem), film ”Ona” svakim kadrom isijava hipstersku estetiku reditelja Spajk Džounza (pomalo podsećajući na vizuelni štih Epl reklama). Isijavanje u ovom slučaju nije samo metaforično. Film je pun svetla i odblesaka, zamalo previše eksponiranih sekvenci i jarkih boja, koje kao izolovani saturirani momenti obitavaju u inače bledosivkastom univerzumu filma. Osama i izolacija savršeno se prikazuju u sterilnim košnicama gradova budućnosti i čitav film posvećen je naporima jednog pomalo čudnog čoveka (savršeno impotentnog imena - Teodor Tvombli!), koji se trudi da prevaziđe depresiju nastalu razvodom. Uloga čudaka bilo koje vrste izgleda da uvek dolazi prirodno Hoakinu Finiksu, koji izvanredno glumački balansira između ubedljivog i tagikomočnog. Agent Teodorove metamorfoze je Samanta (kojoj glas, ali ne i telo, daje senzualno promukla Skarlet Johanson), nova vrsta osvešćenog, inteligentnog operativnog sistema, koja se i sama menja iz ličnog asistenta u prijatelja i najzad u srodnu dušu... ili bar tako izgleda. Ljubavna priča o nemogućem deluje sasvim moguće u rukama reditelja koji je u stanju da ubedi publiku da Kameron Dijaz stvarno želi da bude Džon Malkovič (u drugom filmu istog reditelja, adekvatnog naslova – "Biti Džon Malkovič"). Iako se od početka naslućuje brutalni raspad situacije i sistema (ne samo operativnog), kraj nije sasvim očekivan i istovremeno nije potpuno neočekivan. Kao i čitav film, negov hibrid kompleksnog i jednostavnog, lakog i teškog, obitava negde u međuprostoru, sivom svetu budućnosti, možda u istoj apstraktnoj supstanci u kojoj se razvija duh bez tela.

 

GRAD

Sorry Pariz: Njujork je modna prestonica broj jedan

New York
preporučuje

Đurđa Stanišić
web urednica

Nema nijednog poznavaoca i ljubitelja mode koji u svoj "must visit" podsetnik nije uvrstio Pariz, koji je suvereni vladar mode među gradovima. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu, preporučujem vam da još jednom razmotrite sopstvene planove i ipak na prvo mesto svoje check liste upišete Njujork. Empire State Building, Kip slobode, ostrvo Elis, Central park, muzej Metropoliten... sve su to dovoljno dobri razlozi zbog kojih bi trebalo da otputujete u Veliku jabuku, međutim, za svaki slučaj donosim vam još jedan. Naime, prema istraživanju kompanije Global Language Monitor, grad kroz koji nas je vodila Keri Bredšo proglašen je najstylish gradom na planeti. Istraživačka kompanija koja prati trendove u korišćenju reči prilikom pretraživanja na internetu, pokazala je da je Njujork zvanično moderniji od Pariza, a odmah potom slede London i Los Anđeles. Tokom tri godine kompanija iz Ostina (Teksas) pratila je preko 250.000 blogova, društvenih mreža i različitih sajtova i locirala je pojmove koji su najčešće povezani sa izrazima haute-couture, ready-to-wear, street style i fashion. Istraživački centar GLM ispitivao je učestalost i kontekstualno korišćenje ovih reči i na osnovu podataka dobijenih analizom zaključio je da se pojam "Njujork" češće koristio u kontekstu mode nego ime bilo kojeg drugog grada. Na petom mestu ove liste je Barselona, zatim slede Rim, Berlin, Sidnej, Antverpen i Šangaj.

 

CD

Dead man’s bones

Ryan Gosling , Zach Shields
preporučuje

Zorana Stojković
novinarka magazina
„Lepota i zdravlje“

Ako ste se umorili od gledanja Rajana Goslinga (mada sumnjam da je to moguće), evo prilike da ga upoznate u drugom svetlu. Naime, multitalentovani glumac zajedno sa Zekom Šildsom čini duo Dead man’s bones, a spojila ih je, verovali ili ne, opsednutost duhovima, te su odlučili da pišu ljubavne pesme o utvarama i čudovištima! Sve numere na debi albumu objavljenom 2009. godine odsvirali su sami, a neke instrumenate uzeli su tom prilikom prvi put u ruke (i to veoma uspešno). Ceo album snimljen je u saradnji s dečjim horom, što mu daje poseban šmek. Pokušaću da vam približim ovu neobičnu muziku na nešto drugačiji način... Prisetite se serije „Plašite li se mraka?“ (u kojoj jednu od uloga tumači upravo Gosling), knjiga i stripova Nila Gejmena, i dodajte tome, recimo, nove Džarmušove vampire iz filma „Only lovers left alive“. E to su, otprilike, Dead man’s bones. You better run, you better hide!

YouTube preporuka za slušanje

Lose Your Soul

Dead man’s bones

Arhiva