Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
18. maj 2010.

Knjiga

preporučuje

Olivera Krajnović
pomoćnik urednika magazina "JOY"

VUČJE LEGLO

Hilari Mantel

"Mladinska knjiga Beograd" objavila je ovog proleća roman "Vučje leglo" (Wolf Hall) spisateljice Hilari Mantel koja je za ovo delo jesenas dobila prestižnu Bukerovu nagradu. Raskošan istorijski roman radnjom obuhvata nekoliko osetljivih godina na engleskom dvoru, period u kojem je Henri VIII žestoko isprovocirao crkvu razvodom od kraljice Katarine Aragonske i ženidbom Anom Bolen, u cilju da sa njom dobije muškog naslednika... U spletu dešavanja koja će rezultirati istupanjem engleske crkve iz okrilja katoličke i osnivanjem samostalne anglikanske crkve, Tomas Kromvel, pravnik i trgovac, inače čovek bez pedigrea, postaje jedan od najmoćnijih ljudi u Engleskoj i jedan od kraljevih najbližih savetnika... Napisan spretno i slikovito, roman "Vučje leglo" osvojio je naklonost najeminentnijih britanskih kritičara, posebnu pažnju britanske kulturne javnosti, ali i čitalaca širom sveta koji od istorijskog romana očekuju nešto više. Uz to, ovo je najprodavaniji "Buker" svih vremena. Iako nisam veliki ljubitelj istorijskih romana, vrlo sam radoznala i zato sam nabavila knjigu "Vučje leglo". Umesto preporuke, reći ću samo ovo: biće mi veoma žao kada za nekoliko dana završim čitanje ovog romana.

Film

preporučuje

Dijana Škorić
urednica magazina "Magična Zona"

Julie & Julia

režija: NorA Ephron

Meryl Streep je Julia Child, a Amy Adams je Julie Powell u adaptaciji memoara bestselera "Julie&Julia" i "My Life in France", scenaristkinje i rediteljke Nore Ephron. Snimljen prema dve istinite priče, "Julie&Julia" prepliće živote dve žene koje su, iako razdvojene u vremenu i prostoru, obe na ivici nerava... sve dok ne otkriju da je, uz pravu kombinaciju strasti, neustrašivosti i putera, sve moguće... Potpomognuta harizmatičnom glumom Meryl Streep, "Julie&Julia" je lagana, ali dovoljno zabavna kulinarska komedija.

Pozorišna predstava

preporučuje

Jovana Manojlović
poslovni sekretar

Barbelo, o psima i deci

Biljana Srbljanović, režija Predrag Štrbac

Ova izuzuzetna drama Biljane Srbljanović doživela je novosadsku premijeru prošlog meseca u izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta. Kao i sve Biljanine drame, i ovu odlikuje lični doživljaj okruženja, ali i kritički stav prema problemima u njemu. Ovo je drama o elementarnim sitnicama koje životu daju smisao. Likovi se bave suštinskim pitanjima: Ko sam? Kuda idem? Šta radim? Prikazana je borba pojedinca sa nametnutim životnim pravilima, otkrivanje sebe i svojih potreba. Kako tokom predstave likovi preisputuju sebe, tako i publici koja prati razvoj drame različita pitanja prolaze kroz glavu. Svi smo sami, život nam prolazi u nevažnim stvarima, na važne jedva da stignemo da pomislimo. Zanemareni smo i zanemarujemo druge. Ravnodušni smo, nikome ni do koga nije stalo: ni deci do roditelja, ni roditeljima do dece, ni ženama do muževa, ni muževima do žena, ni očevima do sinova, ni sinovima do očeva, ni majkama do sinova, ni sinovima do majki. A kada život protutnji, za sve je kasno. Ova drama je na redovnom repertoaru SNP-a.

CD

preporučuje

Nikola Milošević
prelamač Color Media Special

"Crazy hart"

soundtrack

Kad je reč o kantri muzici, svakako treba spomenuti ovaj soundtrack iz filma Crazy Heart nagrađenog Oskarom za najbolju muziku na ovogodišnjem Academy Awards. U produkciji T-Bone Burnetta, koji je poznat i po produkciji soundtracka u filmu braće Koen "O Brother, Where Art Thou", ovaj CD sadrži i neke klasične kantri pesme i numere na kojima su radili pomenuti Burnett zajedno sa Ryanom Binghamom i glumcima Jeffom Bridgesom i Collinom Farrellom koji su pokazali svoje vokalno umeće. Glavna muzička tema u filmu je pesma "The Weary Kind" koju su napisali Burnett i Bingham (nagrađena je Oskarom). Definitivno preporučujem svim ljubiteljima kantrija.

Grad

preporučuje

Nenad Meseldžija
direktor marketinga Color Media Special

Karlove Vari  

ČEŠKA

Karlove Vari (Karlovy Vary) - Karlova banja, Karlov termalni izvor - smeštene su oko 120 km zapadno od Praga, na slivu reka Ohra i Tepla. Reč je o najpoznatijem, najatraktivnijem i najvećem češkom banjskom lečilištu i jednom od najpoznatijih geotermalnih izvora u Evropi koji se često naziva i Carlsbad. Ovu mondensku češku banju, pored prelepe prirode, krasi i odlično očuvana arhitektura s kraja XIX i početka XX veka. Pored okoline i arhitekture, ukras grada su i mali lepi hoteli, pansioni, kockarnice i nepregledni niz radnji između dvoraca, crkava i zadužbina... Osim obilazaka mnogobrojnih kulturnih spomenika, obavezno idite na turu žičarom jer će vas odvesti do vidikovca sa kojeg se pruža fantastičan pogled na ceo grad i kilometre prostranstva oko njega. A ukoliko ste zaljubljenik u porcelan i staklo, obradovaće vas velika ponuda ovih predmeta budući da su Karlove vari poznate po proizvodnji staklenih i porcelanskih predmeta. I, još jedna zanimljivost: u ovom mestu snimljen je poslednji iz serijala filmova o Jamesu Bondu.

YouTube preporuka za slušanje

Madonna with Gogol Bordello Live Earth

Madonna

Arhiva