RSS izvori

Poslednji komentari

Žikica Milošević · Kolumnista magazina "Joy"

EXIT 2014 najava

15. May 2014. 14:20 | Nema komentara · Daj komentar »

 

rockexit

Deset meseci je prošlo od prethodnog Exita, search i u međuvremenu je festival na Petrovaradinskoj tvrđavi postao i „zvanični šampion“ među festivalima. Od ove godine imaće i svoju „ekstenziju“, ed Sea Dance festival, story u Budvi. Mudro, budući da sam znao desetine stranaca koji su dolazili na Exit i zatim produžili u Hrvatsku ili Grčku na more. Eto zgodne prilike da ih „preusmerimo“ na Crnogorsko primorje, i napravimo „2u1“. A ni nama ne bi ništa falilo da se posle Dunava brčnemo i u Crnoj Gori. Posle inicijalnog zatišja oko najava gostiju, pre par dana je odjeknulo kao iz topa da ćemo imati neke od hedlajnera od kojih će nam se zavrteti u glavi. Pa da vidimo.

…najava…

11. juna, mesec dana pred početak Exita, jedan od najboljih gitarskih bendova današnjice, Queens of Stone Age, otvoriće Exit sezonu. Jedno od najvažnijih rock imena današnjice, bend, projekat, koncept i stav. Tako ih reklamiraju, a sve sa pravom. Nulti dan Exita, odlično zagrevanje.

SUEDE

Suede110912

Bend koji je napravio britpop, koji su kasnije proslavili Blur, Oasis ili Pulp. Bend koji je prekinuo američku dominaciju grunge bendova poput Nirvane ili Pearl Jama na top listama. Bend koji je uvek seks i glam u muziku i vratio „Britishness“: Brett Anderson je bio na naslovnici NME-a pre izdavanja prvog singla! Dakle, ovo je jedan od onih retkih trenutaka istorije kojem možete da prisustvujete uživo. Nije 1993. godina kada bi oni bili skandalozni kao na dodeli Brit nagrada, ali srećni smo što su se ponovo okupili i neurotične emocije i plač spojeni sa snažnim gitarama biće tu za nas. Jedan od retkih poetskih bendova koji je spasavao ljude u kriznim trenucima svojim tekstovima i inspirisao hiljade klinaca da budu drsko i moderno obučeni, na Main Stageu. Divota.

DAMON ALBARN

Damon

Kaže Damon da je jednom prilikom vozeći se u taksiju 2005. godine dobio prekor da „eto svi nešto rade, Oasis snima, a ti Damone, ništa!“. Damon je hteo da drekne, ma ja sam prvi na top listi, ja i moj bend Gorillaz, samo mi smo svi crtani junaci, pa ne znate da to ja pevam! Ali se nasmešio i zaćutao. Najveći rival Bretta Andersona iz Suedea (čovek koji mu je oteo devojku, frontmenku Elastica-e, Justine Frischmann, i to dok je spavala u Brettovom krevetu u istom stanu – može li uvrnutijeg raskida biti?), Damon će pevati pesme Blura, Gorillaz i svoje sole pesme. Duhovite pesme poput Parklife, Country House, melanholične heroinske balade kao što je Beetlebum ili pak skakutave Gorillaz pesmice… sve to dečaka u petoj deceniji čini zanimljivim kao Thoma Yorkea prošle godine. Očekujemo sličnu epsku feštu sa presekom 25 godina rada Albarna, koji je još uvek mlad.

SKRILLEX

skrillex_

Teško je opisati muziku koju radi Skrillex, ali pokušaćemo: dubstep i punk su se venčani u rolerkosteru emocija, energije koja motiviše na skakanje, seks, plakanje, vrištanje i ko zna šta još (dopišite po želji). Revolucionisao je elektronsku muziku, sa blagim izrazom na licu. Izdao je malo ali vredno: tek sad ima debi album, kad ga prati na Facebooku 14 miliona ljudi. Odličan pokazatelj da ne treba praviti kompromise kada se baviš muzikom. Žurka u najavi. Možda najrevolucionarniji elektronski zvuk posle Prodigy (hronološki).

AFGHAN WHIGS

AfghanWhigs276

Evo „blast from the distant past“, „Avganske perike“ se vraćaju u velikom stilu. Underground alter rock bend koji je više uticao na druge nego što se sam proslavio, izdao je sedmi po redu, povratnički album i imaćemo prilike da vidimo njegovu promociju povezanu sa starim singlovima uživo. Čas istorije.

ASIAN DUB FOUNDATION

adf

90ih godina je nastupio čitav talas bendova koji su mešali sve živo i pravili „križance“ u muzici koji su se teško mogli opisivati rečima. Pomenuti Prodigy, Chemical Brothers, ali i Asian Dub Foundation, koji, kao što im ime kaže, imaju članove azijskog porekla i orijentisani su ka dubu. Ulice Britanije sa ljudima malo tamnije kože koji žele da vas uvuku u svoju priču. Kao što reče Morrissey davno: „Shelve your Western plans“. Postani deo sredokraće Istoka i Zapada.

MIGHTY OAKS

MightyOaksFinal1_Mid

Iako će vam se činiti da je ovaj indie i folk i americana bend (šta god našli u njihovoj muzici) negde iz SAD, i to južno od linije Oregon – Merilend, jako ćete pogrešiti. Dolaze iz Berlina. Jedno od najprijatnijih iznenađenja lajnapa za ovu godinu, nosiće vas harmoničnim i setnim melodijama kroz noć na Fusion Stageu.

GLORIA GAYNOR

Nepotrebno je reći bilo šta, osim da je žena preživela na sceni, a pesma joj se od disko-hita transformisala u himnu LGBT zajednice. A ima godina kao naši roditelji.

…i korak dalje…

JAMIROQUAI

jamiro

Da skratimo, JK je za sve okrenute urbanom zvuku uvek bio sinonim za Jason Kaya, pevača benda Jamiroquai. Nasmejani Englez sa indijanskim simbolima, ekolog i čovek u čijoj gravi se razvijaju izlomljeni ritmovi, tako tipični za plesne 90-e, dolazi nam u goste. Doduše, pošto je 2011. već napravio jedan od „najgužvastijih“ koncerata na Exitu (jedino ga Prodigy u Srbiji „šije“), ove godine će „reprizu“ napraviti na sunčanijem mestu. Morate ovaj put biti na pesku Jaza da biste ga videli.

 

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.