RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

Asocijalni dizajn

31. July 2007. 8:18 | 3 komentara · Daj komentar »


“Listajući” Flickr slučajno nalateh na ovaj veoma zanimljiv asocijalni dizajn-koncept implementiran u jednom od parkova u Helsinkiju. Da li su ove klupe “jednosedi” namenjeni asocijalnim tipovima, impotent osobenjacima ili onima koji bi samo na tren da se udalje od sveta? Kako se može videti, try nema miksovanja “redovnih” klupa za više osoba i ovih “jednoseda”, tako se lako može zaključiti da ovaj enviroment-design samo na neki način odslikava hladan i nepristupačan skandinavski duh, što ipak nije sasvim tačno.

Povučen fotkom, na drugoj lokaciji pronašao sam, donekle racionalan, odgovor za izbor ovakvog rešenja, u kome se obrazlaže zašto su se gradski oci Helsinkija odlučili baš za ovaj tip klupica. Razlog postojanja jednoseda (a tu su i dvosedi) je činjenica da najčešće celu “redovnu” klupu za troje okupira samo jedna osoba, a pošto se drugi namernici uglavnom uzdržavanju od sedanja pored nepoznanika (ipak ima znakova asocijalnosti), ovo je rešenje bi trebalo da uvećavanjem broja manjih klupica poveća ukupan broj mesta za sedenje?! ;)

3 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.