RSS izvori

Poslednji komentari

Lidija Ćulibrk · Urednica magazina "Lepota & Zdravlje"

Birajte za sebe!

14. May 2012. 15:38 | Nema komentara · Daj komentar »

Da, patient ponosni smo što smo jedan od retkih medija koji su vas poštedeli predizborne kampanje. Bili smo zajedno mimo toga i izbegli smo stranice političkog marketinga i pustili vas da živite svoje živote, što zaista nije bilo lako – jer nas stranački kandidati vrebaju odasvud.

Istraživanja koja se mogu pročitati ovih dana kažu da su žene veoma sklone tome da u izboru političkog kandidata vode računa o njegovom izgledu i manirima. Iz toga razloga popularni su… nećemo ih nabrajati jer bi i to bio politički marketing. A iz istog razloga u Americi su onomad pobedili Obama i Kenedi. U skorijem slučaju Obama čak 70 posto neudatih žena glasalo je za njega, a pesma Zaljubila sam se u Obamu bila je hit na YouTubeu. Kao nekada davno “Čedo, oženi me!”, kada su nam oči bile uprte u svetlu budućnost. “Obama girl” u ovom trenutku nije sigurna za koga će glasati na narednim izborima, jer se ispostavilo da su izgled i šarm jedno, a obećanja, osobito kada ostanu neispunjena – drugo. Da li ste vi “Boris Girl”, “Toma Girl” ili neka treća… možda je bolje da ne saznamo i da ova tema ostane zatvorena na ovom mestu. Ipak, razmišljam o tome da li ćete izaći na izbore i … Dobro! Dakle, smatra se da je poželjno, imajući širu istorijsku perspektivu u vidu, da mi, žene, izlazimo na izbore jer je velika izlaznost žena povezana s njihovim globalnim većim učešćem u javnom i političkom životu. A to je ono što nam treba. Moto magazina “Žena”, koji je početkom 20. veka izdavala ćerka Svetozara Miletića, glasio je: “Kuća ne stoji na zemlji nego na ženi”. A zar je s državom drugačije? Iako većina njih smatra da se, bar kada je o politici i situaciji u zemlji reč, naš “lokus kontrole” pomerio s unutrašnjeg ka spoljašnjem, što znači da više ne verujemo da možemo uticati na ono što se dešava oko nas i da mislimo da je sve van naše kontrole, ipak – izbori će se održati.
Želela bih da se podsetimo onoga što želimo od života, za sebe, svoje potomke, i da bar ove godine izneverimo statističare koji očekuju da ćemo glasati za one koji su najlepši, najšarmantniji i najuglađeniji. Možemo mi bolje! A i dovoljno je da smo mi takve, političari mogu slobodno akcenat da stave i na nešto drugo.

Tekst je objavljen kao uvodnik u magazinu “Lepota&Zdravlje” br. 135 maj 2012.

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.