RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

Bloger sa početka prošlog veka

9. January 2011. 15:54 | Nema komentara · Daj komentar »

Nedavno je u Americi izašla autobigrafija Marka Tvena, prescription tačno posle 100 godina koliko je i trajao njegov moratorijum na izdavanja ovog dela. Naravno neki izdavači nisu odoleli, pa su sporadično povremeno izdavali izvode iz autobiografije, tako je unutar prvog toma samo 5% sadržaja neobjavljeno, dok se očekuje da u drugom tomu bude preko 50% novog nepoznatog sadržaja (inače, celo izdanje će biti u 3 toma).

BLOGERSKA AUTOBIOGRAFIJA

Kako prenosi dopisnik Politike iz Vašingtona, Tvenova autobiografiju ne čine uobičajena vremenski sledstvena sećanja, većviše u blog stilu – nepovezana razmišljanja o savremenicima i fenomenima tog doba.

Ovome u prilog govori i  sagovornica “Njujork tajmsa” inače vlasnica obližnje knjižare, koja kaže da će mlađi čitaoci autobiografije zbog stila i i širine tema koje razmatra, Tvena doživeti kao blogera sa početka prošlog veka.

Kako prenosi Mišić pisanja “Tajmsa”, biografski deo knjige je zaista “blogerski”: Tven skače sa teme na temu što omogućava da se čita na preskok, ili drugim rečima da se konzumira u “malim dozama”, svakodnevnoBlogersko je i bavljenje tadašnjim aktuelnostima, gde Tven ne okoliši mnogo i ono što vidi ne uvja u oblande.

Još jedna zanimljivost, u jednoj web antikvarnici možete pronaći “Autobiografiju Marka Tvena” na srpskom, izdatu 1952. što znači da izdavači bivše Jugoslavije nisu poštovali poslednju volju velikog pisca.

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.