RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

Google “čita misli” i plasira reklame

23. October 2008. 21:13 | 2 komentara · Daj komentar »

Google i agencija za digitalni advertajzing MediaVest pustuli nedavno informaciju da istražuju reakcije na reklame umetnute u video sadržaje snimajuću moždane talase (EEG) kako bi pospešili kontekstnost i kvalitet reklamnih kampanja.

Prve rezultate istraživači iz ove dve kompanije prezentovali su juče na webinaru, viagra a cilj istraživanja je bio merenje uticaja reklama umetnutih u sadržaje na YouTubu na nivo opažaja gledalaca, cough zatim stepen emocionalnog odgovora i mnoge druge psihološke parametre.

Google je tokom istraživanaj koristio usluge kompanije NeuroFocus, specijalizovanoj za neurološka merenja u domenu advertajzinga i komunikacija, koja je prikazujući reklame odabranoj grupi ispitanika beležila pokrete oka, temperaturu i rekaciju kože, te EEG snimanje moždanih rekacija.

Istraživanje su ukazala da se rekacije na tzv. InVideo reklame mogu okrakterisati kao primamljive, da dodaju novo korisničko iskustvo i da poboljšavaju pozitivnu sliku o brendu.

Na pitanje jednog od učesnika webinara upućeno istraživačima u vezi CTR-a kao jedinog pravog merila uspešnosti odgovora na Ad kampanje, naučnici su odgovorili da CTR jeste bitan, ali da ne dovoljno ukazuje na uticaj reklame na posmatrače; ne može da pokaže koliki je brand impact i stepen memorisanja poruke, tako je svakako poželjno zaviriti u prostor “iza CTR-a”.

Kako je Google već najavio InVideo reklame za sve video publishere (kreatore video sadržaja na YouTubeu), treba očekivati veći prodor advertajzera i na ovom polju, te opipljiviju korist za kreatore-emitere video sadržaja (što više gledalaca videa, više emitovanih reklama, a samim tim veći je i potencijal zarade).

2 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.