RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

RSS – šta je to i kako ga iskoristiti?

29. May 2007. 13:35 | 1 komentar · Daj komentar »

Ukoliko svakodnevno pratite veći broj blogova ili news sajtova, allergy onda sigurno znate kako može biti zamorno odlaženje pojedinačno na svaki od sajtova, generic u potrazi za najnovijim postovima.

Kako ih sve pratiti na efikasan i bezbolan način? Rešenje je tu, adiposity ispred nosa, sa podrškom za ovo rešenje na gotovo svakom sajtu (potražite mali narandžasti kvadratić) – RSS (Really Simple Syndication).

Šta je zapravo RSS?

Većinu blogova i drugih automatizovanih sajtova nudi i mehanizam koji sadržaj objavljuje putem RSS-a, formatirajući krajnji HTML kod. Za razliku od HTML-a, kojim samo definišemo izgled sadržaja (Web stranice kakvim ih vidimo unutar Web browsera), RSS čuva podake sirovih dokumenata u XML formatu. E sad, vi možete downloadovati RSS sadržaj sa bilo kog bloga (većina blogova ima ovu mogućnost) i zatim ga provući kroz specijalizovani softver (tzv. RSS agreagtori ili RSS čitači) koji će ovaj sadržaj prikazati na odgovarajući način. Na ovaj način sadržaj blogova je široko dostupan i potpuno nezavisan od načina prikaza (formata).

Na svu sreću ne morate sami kreirati ovakvu vrstu softvera, jer već postoji gomila ovakvih besplatnih specijalizovanih programa (i programskih dodataka) koji se jednim imenom nazivaju RSS agregatori. Po instalaciji agregatora (ako se radi o desktop aplikaciji) potrebno je da definišete koji blogovi vas interesuju – i to je sve.

Agregatori zatim sve preuzimaju na sebe, u određenim intervalima skidaće RSS sadržaje sa svih definisanih lokacija, i zatim će vam ih prezentovati na prigodan način. Ovim nećete više morati da lutate svakodnevno webom, već ćete svakodnevno samo izlistati nove članke sa blogova i pročitati one najzanimljivije.

Većina savremenih Web browsera poseduje integrisan RSS čitač tak oda ne morate koristiti nikakav doadtni softver, a možete preuzeti i neki od brojnih desktop (free) agregatora SharpReader koji se nalaze na Webu, a koji radi na Windows platformi.

RSS online agregatori

Takođe, ne manje popularni su i online RSS agregatori koji su dodatno boljiu odnosu na desktop aplikacije, jer sve RSS izvore čuvaju skladištene na Webu tako da gde god se nađete, na bilo kom računaru uvek ćete moći da ispratite šta se novo dešavana sjatovima na čije RSS vesti ste se pretplatili. Potrebno je samo otvoriti nalog na nekom od brojnih servisa i dodati vama bitne RSS izvore, ostalo će za vas odraditi agreagatori.

Evo i par najvažnijih i najboljih besplatnih online RSS servisa:


Tipičan izgled interfejsa Google Reader RSS agregatora

A evo i par RSS izvora (RSS feed) na koje možete odmah da se pretplatite ;) :

Na ovom našem CPG blogu pored iman svakog blogera možete videti RSS ikonicu koja je zapravo link do RSS izvora sadržaja svakog autora pojedinačno, pa se tako umesto na ceo blog možete pretplatiti na zapise samo jedinačnih blogera. Slična stvar je moguća i na većini javnih i internih blog servisa.

1 Komentar

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.