RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

Skimmer na bankomatu

27. April 2007. 0:19 | 2 komentara · Daj komentar »


Juče sam u par navrata, unhealthy na par mesta, price bezuspešno pokušavao da sa bankomata podignem nešto keša misleći da je došlo do nekog “kvara u sistemu”. A s obzirom da koristim karticu Vojvođanske banke, pills ovoga puta razlog je bio drugačije prirode, ili bolje rečeno “standardna bankarskaprocedura”.

Naime, juče je na bankomatu Vojvođanske banke smeštenom u zgradi “Dnevnika” pronađen card skimmer, pa je po standardnoj proceduri drugim bankama naloženo da ne procesuiraju zahteve klijenata Vojvođanske banke na svojim bankomatima.

Novinarka “Dnevnika” koja blago rečeno nije baš upućena u ovaj vid visoko-tehnološkog kriminala, iznela je u svom tekstu par “nejasnih” konstatacija i ostala potpuno nedorečena, neopravdano atakujući na šalterske radnike banke koji prema ustaljenom poslovnom kodeksu bez odobrenja ne mogu da istupaju ispred banke.

Citat Dnevnik:

Nije jasno kako je moguće da službenica ove ekspoziture o ovom slučaju ne zna ništa ili ako zna, koji je razlog da se to krije od javnosti, kada su klijenti već obavešteni i opsanost je otklonjena.

Pošto je naišla na “zid ćutanja” postavljen od zvaničnik banke, što je sasvim “normalna” praksa banaka jer ovakve slučajeve kriju “kao zmija noge”, “novinarka” se ustrelila na lokalne službenice. Sve i da znaju o čemu se radilo, ne bi smele to da iznose pred novinare.

Zatim, “novinarka” nudi ekspresno rešavanje problema instalacijom sigurnosnog uređaja vrednog 700 evra za koji je saznala od “nekih koji su joj rekli”?!

Citat Dnevnik:

Kako smo saznali u jednoj od banaka čiji su klijenti takođe ovde podizali novac, ovaj bankomat po svoj prilici nije imao zaštitu kojoj banke pribegavaju, a koja onemogućava da potencijalni lopovi postave čitače. Taj sigurnosni uređaj, kažu, košta oko 700 evra, a neke banke upravo zbog troškova izbegavaju da ga ugrade.

Pokušao sam da tragom vesti da dođem do dodatnih informacija preko sajta banke i sajta MUP-a, ali za sada još nisu dostupne nikakvi detaljniji podaci. Na bančinom sajtu ih sugurno neće ni biti, a za MUP ćemo još videti.

Ono što novinarka nije znala, ni pomenula, da od samog skimmera (verovatno nije ni čula za ovaj izraz) bez dodatnog uređaja (najčešće kamere) kojim bi maliciozni došli do PIN-a, nema neke vajde (to što ona nije pomenula, ne znači da ovog drugog pomagala nije bilo).

Ono što je činjenica je da izvestan broj bankomata nije pokriven sigurnosnim kamerama (poslednji put kada sam dizao novac sa ovog bankomata nije bilo kamere), te nema nikakav dodatni sistem fizičkog i drugog tehničkog obezbeđenja. Da zlo bude veće, svojevremeno se u baš ovoj ekspozituri desila pljačka, a lopovi su imali veoma lak zadatak, jer ova doduše mala ekspozitura uopšte nije imala fizičko obezbeđenje?!

Kako stoje stvari, ovo je drugi “potvrđen” slučaj card skimminga nakon onog prvog slučaja pretprošle godine skimminga kartica Societe Generale banke na POS-ovima o kojima sam pisao na ovom blogu.

Za sve one koji nisu upućeni evo kako izgleda jedan tipični ATM card skimmer (razlikuju se od POS skimmera), te u nastavku pročitajte nekoliko saveta i smernica kako da ne postanete žrtva skimmera:

  • čuvajte vašu karticu i PIN broj, i gledajte na njih kao na gotov novac, te neustupajte ih nikome na upotrebu,
  • čuvajte se slučajnih prolaznika koji predusretljivo hoće da vam “pomognu” oko bankomata (recimo, ukoliko vam se zaglavi kartica), te pokušajte da se dok obavljate transakciju niko ne nalazi u blizini ATM-a, a dodatno, pokušajte da zaklonite tastaturu tokom unosa PIN koda,
  • pogledajte dobro sam bankomat pre upotrebe, ukoliko primetite nešto neobično prijavite odmah matičnoj banci,
  • ukoliko bankomat daje znake nesipravnosti, takođe ga nemojte koristiti,
  • ukoliko vam bankomat ne vrati (ne izbaci) karticu nakon trasakcije, momentalno kontaktirajte nadležni sektor u vašoj banci,
  • redovno proveravajte stanje na računu kako bi mogli pravovremeno da reagujete (ako već tada ne bude prekasno),
  • obratite pažnju prilikom upotrebe kartice na POS mestima (kafići, prodavnice, benz. stanice…). Neka vam kartica “ne izlazi iz vida” tokom transakcije, jer lica koja vas uslužuju mogu imati skrivene skimmere. Takođe, zaklonite se prilikom ukucavanja PIN broja.

2 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.